להתחברות

בית מדרש סוגיא - המרכז האקדמי לב

לקבלת שם משתמש וסיסמא
הרשם כאן

מקורות

פסיקת בית המשפט בנושא נישואי קטינים

מתוך אתר העיתון המשפטי   What t2do

כדי לעמוד על יישום עקרונות אלו בפסיקה בחנתי מקרה שבו בית המשפט נעתר לבקשה להיתר נישואין מכוח העילה שבסעיף 5(2) להוראות החוק בלבד, ומקרה זה הוא מקרה בח’ניפס ואח’ נ’ מדינת ישראל, במקרה זה דובר בנערה שהייתה מאורסת בת 16 שנים ו-3 חודשים, המשתייכת לעדה הדרוזית, שקיבלו את ברכת זקני העדה ובני שתי המשפחות וכן קיבלו המלצה מהעובדים הסוציאליים שכדאי שהם יינשאו ויפתרו גם בעיה כלכלית של חיים בעוני ובצפיפות וכן הסכמת היועץ המשפטי לממשלה למעשה הייתה בקשה מוסכמת על ידי כל הגורמים. כב’ השופט כהן, בקבלו את הערעור, הוסיף וכתב כי לאור המלצות אלה :-

"חוששני שאדם מן הישוב לא יבין שבית משפט יקשה ליבו ולא ייתן ידו להקלת המצוקה".

בפרשת היוהמ"ש נ’ זהרה סקורה, דן בית המשפט בעניין נערה בת 16 שנים ו-8 חודשים שהייתה בהריון וקיבלה היתר מביהמ"ש המחוזי, למרות זאת בית המשפט קבע עקרון החל גם על החלופה שבסעיף 5(2):

ביסוד מתן ההיתר עומדת, בעיקרו של דבר, טובת הנערה. אכן, עשויות להיות נסיבות, שבהן טובתה של זו תצדיק מתן היתר. הדבר כרוך בבשלותה, בנורמטיביות התנהגותה והתנהגות בן זוגה, בגורמים סביבתיים ובשאר נסיבות, העושות את מתן ההיתר לחלופה הטובה ביותר מבחינתה.

לעומת זאת, עשויות להיות נסיבות, בהן טובתה של הנערה – ואף הנערה ההרה – היא, שההיתר לא יינתן. כך הוא, בוודאי, כאשר הנערה אינה בשלה ואינה מתפקדת, והיא מצויה בעזובה ובמסגרת שבורה, חברה הוא בעל עבר – ואולי גם עתיד – פלילי… , וכאשר שאר הנסיבות מצביעות על כך, כי החלופה הטובה ביותר מבחינתה של הנערה היא באי מתן ההיתר ובדחיית ההכרעה בדבר הנישואין עד שתתבגר. אכן, מצויים אנו במצב, שבו קיימת מקבילית של שיקולים, כאשר אחדים מהם מצביעים על כיוון אחד ואחרים על כיוון אחר.

ההחלטה היא, בסופו של דבר, פרי ניסיון לאזן בין השיקולים השונים תוך בחירת האפשרות הטובה ביותר לנערה או, לפחות, הגרועה לה פחות. מטבע הדברים, שאין לקבוע בעניין זה מסמרות: שיקול, שעשוי להיות מכריע לעניינה של קטינה פלונית, עשוי להתקזז ולהתגמד על ידי שיקולים אישיים אצל קטינה אלמונית. המחוקק עצמו נמנע, מטעם זה כנראה, ממתן מבחנים מדויקים להגדרתם של המצבים, שבהם יש מקום ליתן היתר לנישואי נערה. דומה שניטיב לעשות, אם לא נכבול עצמנו במבחנים שכאלה. ’דומה כי התבונה וניסיון החיים מחייבים השארת עניין זה גמיש להחלטתו של השופט הדן בעניין.

השאלה אשר ישאל בית המשפט טרם החלטה  היא האם יש נסיבות מיוחדות המצדיקות מתן היתר לנערה להינשא, לפני שתגיע לגיל 17.

http://www.get.what2do.co.il/%D7%A0%D7%99%D7%A9%D7%95%D7%90%D7%99-%D7%A7%D7%98%D7%99%D7%A0%D7%99%D7%9D/

סוגיות קשורות

    מקורות קרובים